puheenjohtaja(at)sayfes.fi +358 50 357 7435

Arvin päivän palkinto 2022 Upright Oy:lle, elämäntyöpalkinnon saa Jari Stenvall

Suomen Arviointiyhdistys jakaa kuudennen kerran Arvin päivänä 31.8. palkinnon merkittävästä arviointiteosta. Tunnustusta varten yhdistys pyysi kaikkia halukkaita nimeämään henkilön, yhteisön, teon tai julkaisun, joka on merkittävällä tavalla edistänyt arviointia ja arviointikulttuuria Suomessa kuluneen vuoden aikana. Tänä vuonna jaetaan toista kertaa myös elämäntyöpalkinto, joka koskee pitkäaikaista ansiokasta toimintaa arvioinnin edistämisessä.

Sekä tunnustus- että elämäntyöpalkintojen valintakriteereinä olivat:

  • vaikutus arviointiosaamisen ja -menetelmien kehittymiseen
  • vaikutus arvioinnin tulosten hyödyntämiseen
  • vaikutus arvioinnin yhteiskunnalliseen asemaan ja näkyvyyteen.

 

Suomen Arviointiyhdistyksen hallituksen pyynnöstä yhdistyksen asiantuntijajäsenten keskuudesta koottu raati arvioi tulleet ehdotukset ja teki hallitukselle esityksen palkittavista tahoista. Raatiin kuuluivat Mervi Aalto-Kallio, Nuppu Rouhiainen ja Riitta Seppänen-Järvelä. Raadin esitys esiteltiin hallituksen kokouksessa 17.8.2022 ja hallitus päätyi yksimielisesti myöntämään vuoden 2022 palkinnon raadin esittämille tahoille.

Arvin päivän palkinnon saaja 2022: The Upright Project

Vuoden 2022 Arvin päivän palkinnon saaja on The Upright Project / Upright Oy (Annu Nieminen).

Upright Oy on vuonna 2017 perustettu kasvuyritys ja Euroopan johtava vaikuttavuusdatan tuottaja. Se on kehittänyt yritysten liiketoiminnan nettovaikutusten eli vastuullisuuden kvantifiointiin liittyvän työkalun. Uprightin nettovaikutusmalllissa vaikutuksia tarkastellaan plus-miinus -akselilla neljässä kategoriassa: ympäristö, terveys, yhteiskunta ja tieto. Palvelu on suunnattu kuluttajille, yrityksille ja sijoittajille.

Raati perusteli Arvin päivän palkintoa seuraavasti:

  • Kehitetty yritysten liiketoiminnan nettovaikutusten (ympäristö, terveys, yhteiskunta, ja tieto) kvantifiointiin liittyvä arviointimalli on raikas ja innovatiivinen.
  • Esikuva ja pioneeri, joka valjastaa nykyteknologian arviointitiedon käyttöön palvelemaa myös ympäröivää yhteiskuntaa.
  • Jo alkuvaiheessa työkalu on osoittanut valtavaa potentiaalia kansainvälisesti levitettäväksi menetelmäksi.

 

Elämäntyöpalkinto professori Jari Stenvallille

Hallintotieteen professori Jari Stenvallin arvioinnin kädenjälki on näkynyt erityisesti kuntauudistuksia, sote-uudistusta ja muita julkisen sektorin reformeja koskevissa arvioinneissa vuosikymmeniä ja näkyy edelleen vahvasti viimeaikaisissa keskeisissä arviointiselvityksissä. Hän on arvioinneissaan tarttunut ajankohtaisiin teemoihin pohjustaen samalla tulevaisuuden suuntaviivoja. Stenvallin asiantuntijuus arvioinnin saralla on korostunut lähiaikoina erityisesti koronatoimien onnistumista ja johtamista koskevissa arvioinneissa. Arvioinnit ovat merkittävällä tavalla edistäneet sitä, että arvioinnin tuloksia on myös hyödynnetty sellaisissa päätöksenteoissa, joilla on merkittävä vaikutus Suomen yhteiskunnan toimintojen parantamisessa.

Palkitsemme voittajat virallisesti joulukuussa 2022 järjestettävässä Suomen Arviointiyhdistyksen glögitilaisuudessa. Ilmoitamme tarkemmin!

 SAYFES onnittelee lämpimästi palkittuja!